Йордан Цонев: Няма да има затопляне на отношенията между ДПС и ГЕРБ

„Отношенията ни с ГЕРБ няма да се затоплят, не и поради срещата на кафе между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Лютви Местан – няма такъв начин това да се случи. Смятаме, че ГЕРБ е партия, която направи много лоши неща за България, неглижира институциите, опита се да разбие партийния модел в българската демокрация – затова не може да има затопляне в отношенията между ДПС и ГЕРБ”. Това каза в предаването „Денят започва” по БНТ председателят на Комисията по бюджет и финанси и народният представител от ДПС Йордан Цонев. Той бе категоричен, че е контрапродуктивно да се продължава разговора по казуса за ЦИК в обществото.
„Ние изразихме ясна позиция чрез председателя на ДПС Лютви Местан в декларация, в която се казва, че актът на президента за определяне на ЦИК е не справедлив и не отговаря на закона, макар и в някаква степен да е съобразен с някакви пропуски в закона – не може ние да имаме толкова представители, колкото има ПП „Атака”, при положение, че имаме повече депутати от тях, колкото ГЕРБ има повече от БСП”, обясни Цонев. По думите му, нека тежи на съвестта на президента, защо точно реши да ощети ДПС и как това се тълкува в обществото в контекста му на обединител на нацията.
Йордан Цонев изтъкна, че с вчерашното решение ДПС да подкрепят зам.-председател на ЦИК от ГЕРБ искат да покажат, че ДПС е конструктивна партия, която отчита реалности и не иска да дава повод да се развява тезата, която някои ръководни фактори в БСП и извън за преяждане на ДПС с власт.
ДПС се отказа от заместник-председателския пост в ЦИК, защото е безсмислено да се настоява без наличието на добра воля и разбиране от страна на президента. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ДПС Четин Казак. Той изтъкна, че държавният глава, така и не е могъл да осъзнае факта, че е ощетил ДПС неправомерно и в разрез с буквата, и духа на закона, с цел да облагодетелства ГЕРБ. „Ние преценихме, че няма смисъл повече да настояваме за нещо което явно не получаваме – добра воля и разбиране“, заяви Казак.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.