Йордан Цонев: ДПС е мотивирано да излезе цялата истина за КТБ

ДПС е мотивирано да (се) стигне до цялата истина за КТБ. Това заяви в студиото на Нова ТВ депутатът Йордан Цонев, който е член на парламентарната комисия за КТБ. “Тази банка е била създадена, функционирала и управлявана от нейния мажоритарен собственик Цветан Василев като финансова пирамида. Това е констатацията, около която се обидинихме почти всички членове на парламентарната комисия за КТБ. Това обществото го разбра веднага след фалита”, добави Цонев.

„От 5,2 млрд. кредитен портфейл, 3,7 млрд. или 72% са били дадени на фирми, свързани с Цветан Василев. Всички те, общо 117 на брой, са били фирми-бушони, през които е преминавало кредитиране една през друга, за да може после Цветан Валисев да си купи активи, които не са заложени срещу кредитите, които са получили фирмите”, обясни Йордан Цонев.

„Имало е прикриване, но то не е било от ДПС и ще го докажем. На 71 от тези дружества са регистрирани на 7 адреса в София. 18 от тях имат само по един служител, останалите имат по няколко”, добави политикът и даде за пример на горепосочената схема Технологичния център – Институт за микроелектроника или т.нар. ТЦИМЕ. През него е направено едно от увеличенията на капитала чрез подчинен срочен дълг. То през последната година е взело от банката и раздало на дружества, свързани с Цветан Василев, кредити за 500 милиона. То е функционирало като банка в банката. Това са могли да го знаят одиторите и банковия надзор. Това дружество има оборот за 200 000 лева”, изтъкна депутатът.

Йордан Цонев изтъкна, че неговият съпартиец Делян Пеевски никога не е бил акционер в КТБ, никога не е участвал в управлението на банката, а той и неговото семейство са си върнали всички кредити до стотинка.

„Пеевски не е бил в един отбор с Цветан Василев”, категоричен бе Йордан Цонев. Той увери, че от ДПС ще инициират законодателна инициатива за разкриване на банковата тайна за политици и депутати.

„Искаме отговор на въпроса кой е толерирал КТБ в нейните фараонски бизнес практики, управлявани от Цветан Василев. Затова трябва да падне банковата тайна за всички политици, депутати и тези 1000 преференциални депозити”, коментира Йордан Цонев. За момента в Комисията за КТБ нямали информация кои са хората с преференциални депозити, като единственият човек, за когото се знае, че е имал такъв депозит, е Иван Костов.

Йордан Цонев прогнозира още, че Искров ще си подаде оставката в следващите месеци.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.