Йордан Соколов: Най-силната превенция е неизбежността на наказанието

„Винаги може да се увеличи тежестта на едно наказание и да се очаква, че това ще бъде някаква превенция срещу извършването му. Практиката показва, че това не е така. Най-силната превенция е евентуалният престъпник да знае, че наказанието е неизбежно, а не дали ще е 10, 12 или 14 години”. Това коментира по Нова тв бившият вътрешен министър Йордан Соколов. Той даде пример със скорошен трагичен инцидент на пътя, когато 30-годишен мъж без книжка прегази две момчета и избяга от местопроизшествието.
„Защо е на свобода един човек с 93 криминални регистрации, с 12 присъди?”, запита Йордан Соколов. Бившият вътрешен министър даде за пример Финландия, където ако човек бъде хванат да шофира пиян, отива в затвора за пет години. При повторно нарушение, наказанието е доживотна присъда.
Соколов коментира и зачестилите обири по малките населени места в Северозападна България.
„Всички тези случаи на надомни кражби, това не са кражби, защото освен кражбата, която не се наказва толкова леко – до осем години, но има маловажен случай, осъществяват се още два престъпни състава – нарушаване неприкосновеността на жилището, което е отделно престъпление и грабеж”, обясни Соколов. По думите му при кражба на движима вещ, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.
„Това са едни от най-тежките наказания в нашата страна, но не се прилагат, защото правозащитните и охранителни органи според мен, не знам защо непрекъснато абдикират от своите задължения”, заключи Йордан Соколов и допълни, че често сме свидетели на това „полицията да не иска да си свърши работата”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.