Йордан Христосков: Няма проблем с парите за пенсии и помощи

„Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, увери министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков в предаването на Нова телевизия „Здравей, България”. Министърът допълни, че в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат. По думите му няма опасност и от срив в системата до 2030 година, както беше разпространено, след доклад на социалното министерство.

Няма драма, категоричен бе министър Христосков. Той изтъкна, че през септември изплащането на пенсиите започна по-рано и увери, че така ще бъде до края на годината. Навреме ще бъдат изплащани и социалните помощи.

Социалният министър се разграничи от апокалиптичните прогнози, последвали неотдавна огласен доклад на министерството за застаряването на населението и проблемите пред пенсионната система.

„Не съм очертавал апокалиптична картина. Няма опасност пенсионната система в България да фалира и да няма пари за пенсии, дори и след 2030 година”, успокои Йордан Христосков. Той допълни, че служебното правителство подготвя актуализация на държвния бюджет, която обаче трябва да бъде гласувана в следващия парламент. В актуализацията са предвидени 4 милиона лева повече за социалното министерство, а от следващата година трябва да има увеличение на минималната работна заплата с 40 лева.

„Като експерт смятам, че 400 лева минимална работна заплата е възможна. Но това трябва да го реши следващото правителство”, каза още министър Йордан Христосков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.