Йордан Бакалов: Човешка грешка е причинила трагедията в завод “Миджур”

Трагедията в Горни Лом е следствие от човешка грешка. Това коментира за пореден път министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов при участието си в сутрешния блок на ВTV. Министърът изтъкна, че представители на МВР участват много активно в следствените действия под ръководството на прокуратурата, а през миналата седмица са сформиране два щаба – на местно и национално ниво – за да може да се работи по-оперативно по разследването.

В коментар на твърденията на собственика на завода Валери Митков, че взривът, погубил 15 човека, е резултат на саботаж, министър Бакалов заяви: „Нека да предоставят доказателствата. В края на краищата истината е там някъде, във взрива”.

Йордан Бакалов съобщи, че е разговарял с Митков и призова: „Трябва да се инвестира в безопасността на работа, а не в скъпи яхти, коли и почивки на скъпи острови. Министърът припомни, че проверка преди взрива е констатирала складирането на голямо количество от предназначените за утилизация противопехотни мини в котелното помещение на завода, както и че МВР в минали години е дала становище да не се утилизират милиони мини в този завод.

„МВР е дало крайно негативно становище още през 2007 г., когато е подписван договорът за утилизация, защото тези мини са наистина много опасни, защото този технологичен режим е опасен и защото количествата са прекалено големи”, обясни министър Бакалов. По думите му, хората, предизвикали грешката, довела до трагедията, не са между живите, но определено има и други виновници и за тях трябва да се говори директно.

В крайна сметка съдът решава кой е виновен и кой е невинен, заключи вътрешният министър Йордан Бакалов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.