Йонко Грозев ще защитава Пуси Райът

Йонко Грозев поема защитата на руската пънкарска група „Пуси райът“ , съобщиха от центаралата на Меглена Кунева. Грозев е известно лице на БХК и има спечелени дела в  Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). В момента Грозев е секретар на партия „Движение България на гражданите“. Момичетата, които пяха и танцуваха с маски в руски православен храм срещу Путин , бяха осъдени на две години заради хулиганство. В 355 страници адвокатите на осъдените за хулиганство жени обвиняват руското правителство, че е нарушило техните права на свобода на словото, на лична неприкосновеност, на справедлив съд, както и забраната на мъченията, с други думи, обвиненията са по четири члена от Европейската конвенция.
Основният аргумент на адвокатите във връзка с обвинението в нарушаване на свободата на изразяване е, че изпълнението на групата е било политически мотивиран художествен акт, който не е бил насочен към засягане на чувствата на вярващите.
Именно религиозната омраза беше формулировката, използвана от обвинението и легнала в основата на определената от руския съд присъда.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.