129 загинаха в Париж при терористични атаки

153 загинаха при терористичен акт в Париж

В късната вечер на петък, 13 ноември, Париж стана арена на серия терористични атаки, при които загинаха над 120 човека, а ранените са повече от 200. Във Францияе обявено извънредно положение, въведен е неизползваният досега код “Алфа червено”.

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви, че затваря границите на страната и налага извънредно положение на цялата ѝ територия. Той насрочи за събота сутринта среща на Съвета за сигурност.

Световните агенции цитират говорителката на прокурора на Париж Анес Тибо-Льокюивър, която заяви, че осем нападатели са загинали, седем от тях – при самоубийствени нападения. Осмият е убит от силите за сигурност при щурма им на концертната зала “Батаклан”, където нападателите взеха заложници.

Около 22 часа местно време (23 часа българско) в петък в залата са нахлули въоръжени мъже, които откриват огън по зрителите на концерта с автомати и пушки-помпи, разказаха очевидци. Приблизително по същото време има експлозии в близост до “Стад дьо Франс” и стрелба по ресторант и бар, в близост до залата.

Всеки от нападателите на “Батаклан”, които за момента се смята, че са трима и са били убити при щурма на полицията, е изстрелял по няколко пълнителя, твърдят очевидци. Полицията обяви краят на операцията в “Батаклан” около 1 часа местно време.

По-рано същата вечер 2 експлозии избухнаха около 21,20 часа на стадиона “Стад де Франс”, където се играе мач между Франция и Германия. Там загиват четирима души, сред които поне двама терористи камикадзе. Това е първият самоубийствен атентат в историята на Франция.

Сред зрителите е и френският президент Франсоа Оланд, който е изведен своевременно. Скоро след това входовете и изходите са затворени, мачът се изиграва докрай, а публиката е евакуирана без паника.

Почти по същото време, на около 10 километра оттам, в централната част на Париж, са извършени още няколко нападения. Най-малко 18 души са убити при атаките срещу кафене и ресторант в 10-и парижки район. Един човек губи живота си при стрелба на булевард „Волтер”, а други пет недалеч от Площада на Републиката. 14 са жертвите са при стрелбата срещу ресторант с камбоджанска кухня.

“Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани”, заяви министърът на външните работи Даниел Митов в кратко съобщение, разпространено малко след новините за атаките. “Изказваме искрените си съболезнования към близките на жертвите и категорично осъждаме всяка форма на тероризъм. Солидарни сме с френския народ в този изключително тежък момент.”

Извънредно изявление направи и американският президент Барак Обама. “Ще направим каквото е нужно и ще работим с Франция, за да изправим тези терористи пред правосъдието”, каза той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.