Извънредно положение в Хондурас заради вируса Зика

В Хондурас, с указ на президента Хуан Орландо Ернандес, е обявено извънредно положение във връзка бързото разпространение на вируса Зика на територията на страната, предаде ТАСС. Държавният глава на Хондурас е взел решението си за прилагане на тази крайна мярка след среща с кабинета, на която е била анализирана санитарната обстановка в централноамериканската страна.
Първият случай на заразяване с вируса Зика е бил регистриран в Хондурас през декември миналата година. Към момента броят на заразените надвишава 3 700 души. В Бразилия има данни за около 4000 случая на микроцефалия – увреждане, при което децата се раждат с по-малки по размери мозъци.

В Европа вече е регистриран първи случай на опасния за бременни жени вирус Зика. Гражданин на Дания, пътувал в Латинска Америка, е дал положителна проба. Вирусът, предаван само чрез ухапване от комар, причинява тежки малформации на главата при новородени бебета.зика

Преди ден Световната здравна организация (СЗО) обяви, че вирусът Зика е глобална опасност, тъй като се свързва с хиляди родилни дефекти в Бразилия и се разпространява бързо. Генералният директор на СЗО Маргарет Чан каза пред журналисти, че е необходим координиран международен отговор, но няма нужда от ограничения над пътуванията и търговията.маргарет чан

Тази преценка е направена от независима експертна комисия към СЗО след критиките, че досега реакциите са колебливи. Комисията се състои от експерти по епидемиология, обществено здраве и инфекциозни болести от двете Америки, Европа, Азия и Африка. Очакванията са мнението на експертната комисия да даде възможност за бързи международни действия и приоритетни изследвания, посочва Ройтерс.

Българските здравни власти също предприемат превантивни мерки. През миналата седмица министърът на здравеопазването Петър Москов е изискал доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заради разпространението на вируса в Южна Америка. От МЗ обещават, че ще предоставят на българските граждани точна, навременна и балансирана информация, чрез сайта на министерството, като една от целите е да се предотврати създаването на паника и страхове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.