Изумителното падение на Саркози

И все пак този небръснат човек беше не друг, а бившият френски президент Никола Саркози, който е изправен пред десет години затвор и глоба от 400 000 паунда за корупция и опит за подправяне на криминално разследване, пише в свой анализ вестник “Дейли мейл”.

След като беше освободен и напускаше полицейския арест в черен автомобил с тъмни стъкла, дребничкият, рошав пасажер на задната седалка можеше да бъде сбъркан с парижки сводник, арестуван за мошеничество на Шанз-Елизе.

Наречен “Bling Bling” поради слабостта си към скъпи часовници и дизайнерски слънчеви очила, Саркози беше освободен под гаранция вчера около 2 часа сутринта. Той обаче стана първият френски президент, който попадна в полицейския арест.

За него последва друга действителност, далеч от разкоша и лукса, на който се радваше 5 години в Елисейския дворец. Саркози беше обвинен в корупция, търговия с влияние и нарушаване на професионална тайна.

Описан от един от свидетелите като “мъж, изглеждащ напълно съсипан, 59-годишният Саркози се отправил към дома си, който споделя с 46-годишната бивша манекенка Карла, неговата трета съпруга.

Вчера Саркози се появи по френска телевизия, за да осъди съдебната система, която по думите му се е превърнала в “политически инструмент”. Той обвини следователите в “умишлено унижаване” и каза, че Франция е страната на правата на човека и върховенството на закона, която не трябва да вярва на хората, целящи да опетнят политическото му завръщане.

Арестът на Саркози, който се прочу в целия свят, беляза изумителното падение на един човек, който обичаше властта. Но в действителност, малцина във Франция са изненадани от обвиненията, които попречиха на неговите планове да се кандидатира през 2017 г.
Източник: БГНЕС

Със своите 165 сантиметра височина, Саркози е само 2,5 см по-нисък от Наполеон, но винаги се е славил с големия си апетит, с прахосничеството на пари, особено, когато не са негови.

Като президент той си поръча “Airbus” A330 за 376,5 млн. евро със специален повдигнат за него стол, така че да гледа подчинените си отвисоко. Самолетът струва 62,7 млн. евро, но останалите 313,8 млн. евро са отишли за дизайнерски подобрения. В него има луксозна спалня с шумоизолиращи се врати за 1,2 млн евро и електрически завеси на прозорците. Докато проповядва режим на строги икономии в еврозоната, Саркози използва парите на данъкоплатците, за да угощава себе си и Карла.

Бившата президентска двойка разделяше времето си между дома си в Елисейския дворец, трите луксозни имота извън столицата и “почивния си замък” по южното крайбрежие.

Тази великолепна селекция от имоти е добре поддържана от специализиран персонал с помощта на милионите на данъкоплатците.

Произнесла култовата реплика “моногамията ме отегчава” точно преди да се омъжи за Саркози през 2008 г., Карла е до него през всичките правни премеждия, пред които е изправен в момента. На фона на слуховете за изневери мнозина очакваха тя да го напусне след загубата на президентските избори през 2012 г. Нейните финансови дела също ще бъдат разследвани, въпреки че следствието ще се съсредоточи върху потока от милиони паунда за президентската кампания на съпруга й през 2007 и 2012 г.

Приближени на Саркози говореха, че той е посетил наследницата на козметичната марка “l`Oreal” Лилиан Бетанкур, най-богатата жена във Франция, за да вземе пликове, пълни с пари в брой. Нейното имение било точно до дома на Саркози в Париж, а той е бил неин личен приятел, настояващ и до днес, че е посещавал нея и покойния й съпруг Андре, само за да си “общуват”.

Саркози бе оправдан миналата година по обвинението, че се е възползвал от една възрастна жена, докато тя била прекалено крехка, за да разбере това, което прави.

Другият “дарител” на Саркози бил либийския диктатор Муамар Кадафи, за който се твърди, че стои зад изумителната сума от 52,7 млн евро. “Благодарение на мен той стана президент. Дадохме му средствата, които му позволиха да спечели”, каза самият Кадафи през 2011 г.

Само времето ще покаже какви други тайни ще излязат от колоритния, противоречив живот на Саркози. Но за сега, придаващият си важност бивш президент с жена супермодел, е изправен пред най-тежката криза в кариерата си.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.