Изследвания потвърждават ефикасността на ZMapp срещу ебола

Експерименталната ваксина ZMapp срещу ебола е дала положителни резултати при изпитанията върху животни,съобщи БНТ като се позова на изследвания на канадски изследователи, цитирани от BBC.

По време на изследването с вируса на ебола са били заразени 18 маймуни макаки. Ваксината ZMapp помогнала на всички да оздравеят, включително онези, при които болестта се е намирала в късна фаза. Това обнадеждава, че скоро може да бъде създадено лекарството срещу смъртоносната болест отне живота на повече от 1500 човека в Западна Африка.

В Европа белгиец със симптоми на болест, предизвикана от вируса на ебола, бе приет за лечение в брюкселската болница “Св. Петър”, съобщи БГНЕС. Пациентът е сътрудник на неправителствената организация “Лекари без граници” и се е завърнал от Западна Африка преди около две седмици. Там той участвал в лечението на болни от ебола.

По-рано през седмицата от ленището в молдовската столица Кишинев бяха хоспитализиране двама японски граждани, имащи симптомите на ебола. И двамата са работили в Западна Африка, след което са се завърнали в родината си, откъдето са предприели пътуване до Европа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.