Изселническа организация търси отговорност на ДОСТ за провала

Съдът отказа регистрация на ДОСТ

Изселници от “Бултюрк” искат от Турция да потърси отговорност от ДОСТ за провала на изборите на 26 март.
Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци “Бултюрк” в Истанбул – Рафет Улутюрк заяви, че от името на тяхното Дружество ще настояват управляващите в Турция да потърсят отговорност от Дост заради провала им на изборите в България. Призивът е поместен във вестник “Бултюрк” и цитиран от в. Сега.
“С твърденията, че имат влияние в България и че непременно ще влязат в българския парламент, ДОСТ излъгаха редица турски политици и институции, които директно или индиректно ги подкрепяха. Представяха се сред българските турци като “партия на Ердоган” и фактически нанесоха вреда на турския президент и на Република Турция като цяло. Затова трябва да се потърси най-строга отговорност от ДОСТ и нейните застъпници, а председателят й Лютви Местан трябва да подаде оставка”, каза председателят на дружеството.
“От ДОСТ “се гордеят”, че спечелили 17,38 на сто от гласовете в Турция и “разбили монопола на ДПС”. Но защо не отговорят на каква цена – с популистки обещания обрекоха хората да чакат с часове пред урните, да бъдат блъскани в тесните коридори, да ги превозват безплатно през границата, макар да знаеха,че националистите в България ще се опитат да ги спрат и репресират, както и стана. Проблемите на българските турци са в България, там трябва да се решават. Проблемите на изселниците се решават в Турция, но проблемите на турското население в България са хронични и години наред остават нерешени. Смятам, че избирателят в крайна сметка показа и на ДПС, и на ДОСТ, че не е доволен, че има още да работят.Отношенията между Турция и България не бива да се напрягат заради партийни интереси, те трябва да се поддържат добри, защото това е от взаимен интерес”, се казва в изявлението на председателя на “Бултюрк”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.