Израелският премиер се обяви за създаването на независим Кюрдистан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за създаване на независим Кюрдистан като част от по-широк съюз в Близкия изток, предаде БНТ, цитирайки скорошна негова реч. Нетаняху аргументира тезата си с терористичната заплаха, създавана от подкрепяните от „Ал Каида” сунитски екстремисти, както и от подкрепяните от Иран шиитски сили. Всичко това, според премиера на Израел, изисква по-засилено регионално сътрудничество, вкл. подкрепа на Йордания, както и на кюрдите, които контролират богат на петрол автономен район в Северен Ирак. Нетаняху подчерта, че кюрдите са народ от бойци, който заслужава своята независимост.

Световните агенции цитират думите на Нетаняху, че едно от решенията за намиране на изход от хаоса в Ирак е създаването на независим Кюрдистан като част от по-голям съюз между Израел и умерените сили в региона.

Бъдещето на 40 млн. кюрди, населяващи обширна територия от Иран, през Ирак, Турция и Сирия, като независима държава, е една от най-парливите теми на Близкия изток.

Известно е, че САЩ са против разделянето на Ирак и създаването на независим Кюрдистан.

Смята се, че Турция никога не би позволила независим Кюрдистан най-малкото заради над десетте милиона кюрди (според Уйкипедия те са 14-20 млн), които живеят на нейна територия.

Кюрдистан, като етногеографски център на кюрдите, е разделен между Турция, Ирак, Иран и Сирия. Те са съхранили своя език, самобитни черти, традиции и култура.

Днес кюрдите наброяват, по разни оценки, от 29 до над 40 млн. души. В Турция живеят 14-20 млн, в Иран – около 5,4-7,5 млн., Ирак – около 4,5-7 млн. и Сирия – около 1-2 млн. Близо 2 млн. кюрди са разпръснати по Европа и Америка, където са създали организирани общности. В страните от бившия СССР живеят 200—400 хил. кюрди – главно в Азербайджан и Казахстан.

В новата история никога не е съществувала суверенна кюрдска държава.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.