Израел е готов да отмъсти за атентата в Сарафово като за Мюнхен-72

Посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз намекна, че страната му може сама да потърси възмездие от ливанците, които са заподозрени като извършители на атентата край летището в Бургас преди две години.

“Държавата Израел е морално задължена да потърси отговорност на всеки, който извършва насилие срещу израелски граждани или евреи на този свят. И както всички знаем историята след клането в Мюнхен, знаем какво се случи след това и вярвам, че това е примерът, който ще пребъде”, коментира посланик Шаул Камиса Раз по БНР.

Както вече информирахме, по-рано днес прокуратурата и ДАНС обявиха, че атентатът на летище Бургас, при който загинаха един български гражданин и петима израелски граждани, е бил извършен от 23-годишния Мохамад Хасан Ел Хусеини – ливанец, който има и френско гражданство. Той е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано Мелиад Фарах (използвал идентична шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън) и Хасан Ал-Хадж Хасан (използвал идентична шофьорска книжка на името на Ралф Уилям Рико).

Разследването, водено от Окръжна прокуратура – Бургас, продължава.

С думите си пред БНР посланик Шаул Камиса Раз връща “лентата” 42 години назад. “Мюнхенското клане” е терористична акция по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. На 5 септември 1972 г. единадесет членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската паравоенна организация Черният септември с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел. Още при взимането на заложниците са убити израелският състезател по вдигане на тежести Йозеф Романо и треньора му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с автобус, а после се качват на хеликоптер, който да ги откара до самолет, пътуващ за Тунис.

Германската полиция открива огън по хеликоптера, завързва се престрелка. Намерени са труповете на деветте заложника и на четирима похитителя, а трима са арестувани, но впоследствие са освободени след като са разменени срещу отвлечен самолет на Луфтханза. При престрелката загива един полицай, както и петима заложници, с което броят на жертвите става седемнадесет.

Впоследствие, Израел организира терористична група от офицери, работещи в неговите тайни служби, за намиране и убиване на останалите живи похитители. Те са убити, с изключение на Джамал ал Гашей. Но главният организатор на похищението Абу Дауд доживява до 73 години и умира от бъбречна недостатъчност през 2010 година в Дамаск.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.