Изложба на Роден в София

Как прочутият френски скулптор Огюст Роден (1840 – 1917) е създавал произведенията си разкрива изложбата “Метаморфози” в Националната художествена галерия. Официалното откриване е днес, а за всички желаещи ще е достъпна от 30 май до 15 септември.

Шестте секции на изложбата представи кураторът от френска страна Софи Биас-Фабиани, уредник в музея “Роден”, който предоставя безвъзмездно работите за изложбата у нас – 80 скулптури от гипс и бронз, и 20 рисунки с молив и акварел.

В първата секция зрителите се запознават с фигури от монументалната творба на Роден “Портите към ада”. Между тях са емблематичната “Мислителят”, която изобразява както Данте, така и автора като създател, и “Ева”, вдъхновена от “Робите” на Микеланджело. “Свети Йоан Кръстител” и монументална версия на “Крачещият мъж”, отлята от бронз, с тегло около половин тон, и отделни елементи от творбите, са сред акцентите в раздела “Фрагментация на фигурите”. “Минотавърът”, “Ирида”, “Кентавърката” са между “илюстрациите” на ключовия за Роден метод асамблаж (съчетания от различни фигури или елементи от тях) – в едноименния раздел от изложбата.

Кракът на “Мислителят”, дясната ръка на “Музата на Уислър” и други се превръщат в самостоятелни скулптури, поставени върху специални фундаменти – в секцията “Ролята на цокъла”.

След 1900 г. уголемяването заема значителна част от творчеството на Роден – показано е в петия раздел на “Метаморфози”.

Шестият е посветен на рисунките, които не са предназначени за публика и са показвани чак след 1900 г., обясни Софи Биас-Фабиани.

Като българско-френски културен празник определи изложбата френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

“Това е третата голяма френска изложба в НХГ след Дега и Албер Кан и втората, която ще имам честта да открия заедно с премиера Пламен Орешарски”, каза дипломатът.

“Изложбата струва 370 000 евро – 200 000 евро е наемът за произведенията, но музеят “Роден” ги предоставя безвъзмездно. Останалата сума си поделят българското Министерство на културата, посолството на Франция, Столичната община и три фирми спонсори”, каза в отговор на въпрос Давид Вайзман, културен аташе на Франция у нас.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.