Изложба на български пощенски марки в Берн

В рамките на богатата културна програма на ДП Берн за периода на Българското председателство в сградата на Всемирния Пощенски Съюз ВПС /UPU/ се откри изложба на български  пощенски марки под надслов“ Пътуване през  живота на България от 1881 до 2017г“., инициирана и организирана от Посолството в Берн съвместно с UPU.

Церемонията по откриването бе съобразена и с датата на началото на членството на България в Всемирния Пощенски Съюз ВПС /UPU/ непосредствено след Освобождението, а именно 1 юли 1879г. ВПС е създаден през 1874г. от 22 страни-основателки, като първото учредително събрание е проведено в Берн по покана на Швейцария и така ВПС и до ден днешен резидира в Берн. Младата българска държава е една от първите, които се присъединяват към ВПС.

На откриването слово произнесе българският посланик в Швейцария д-р Меглена Плугчиева, като отбеляза, че успешното първо Българско Председателство  бе успешно не само в политически план, но с уникалната възможност България да стане по-популярна със своята богата история, култура и уникално красива природа. Тя отбеляза още, че в изложбата са представени над 200 марки, като сред най-ценните са първата българска марка, издадена веднага след освобождението, както и марките по повод влизането на страната ни в ЕС и последната – отбелязваща първото Българско Председателство януари-юни 2018г. Особено внимание в словото си посланик М.Плугчиева отдели на издадената и валидирана през 2016г. по инициатива на българското посолство в Берн, пощенска марка посветена на 100 год. юбилей от началото на дипломатическите отношения между България и Швейцария.

От българска страна на откриването присъства още и българска делегация от МТИТС и „Български пощи“ ЕАД, начело със зам. министъра Д.Геновски. В поздравителното си слово зам.министър отдели специално внимание на дългата и богата история на българската филателия, на редки и с висока филателна стойност  пощенски марки от края на 19 и началото на 20 ти-век.

От страна на ВПС слово произнесе зам. генералният директор Паскал Клевис, който благодари на българското посолство в Берн за инициативата да се организира тази изключително богата изложба, която отразява важни исторически събития от богатия на събития живот на България в периода 1881-2017г. Българската колекция от пощенски марки, която се съхранява в хранилището на ВПС е сред най-големите и наброява над 1000 марки.

Той отбеляза още, че в днешно време България е активен член на ВПС и за периода 2017-2020г. е член на Съвета на Административното ръководство на ВПС.

Изложбата съдържа няколко раздела: държавна организация и структура на България; история, икономика; култура и природа-флора и фауна.

На откриването присъстваха представители на дипломатическия корпус, на швейцарските институции, на швейцарската и българска общественост.

Изложбата ще остане открита за посещение до края на месец септември 2018г.

Предложение: ДП Берн предлага на отговорните институции тази уникална и много богата и ценна филателна изложба да бъде поканена и представена в Пловдив през 2019г., когато градът ще бъде Европейска културна столица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.