Екшънплан: Изборният кодекс ще бъде приет днес или в събота и неделя

С гласовете на мнозинството Народното събрание изцяло прекрои програмата си за днес и дори се лиши от уикенд. Което беше решено въпреки трудностите при събирането на необходимия кворум, който беше постигнат едва от втори опит. Все пак след регистрацията на 126 народни представители петъчното заседание на парламента беше открито, след което се предприеха действия за форсиране на работата по приемането на Изборния кодекс на второ четене.

Петър Курумбашев от Коалиция за България предложи да отпадне петъчния парламентарен контрол, като днес депутатите да работят до окончателното приемане на второ четене на новия Изборен кодекс. Ако това не се случи до края на петъчния ден, то парламентът да заседава извънредно в събота и неделя от 11.00 часа. Което и беше гласувано от мнозинството.

Усърдни репортери веднага изчислиха, че депутатите трябва да постигнат съгласие – заедно с дебатите и евентуалните препирни и скандали – по още около 100 члена от Изборния кодекс, както по заключителните разпоредби и приложения на закона, които никак не са малко и безспорни.

Тази законотворческа аритметика предвещава дълго днешно заседание на парламента – разбира се, ако бъде запазен кворумът, който е малко вероятно – както и заседание в събота и неделя – разбира се, ако бъде постигнат кворум, което няма да е лесно.

Буквално преди ден зам.-председателката на Народното събрание Мая Манолова увери, че няма да се налагат среднощни заседания за да бъде приет по-бързо Изборния кодекс. Което беше препратка към начина, по който беше приет сега действащия закон, известен още като „Кодексът на Фидосова”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.