Изборите в Младост са изпитание за комисиите

Изборите в Младост - сериозно изпитание за комисиите

В изборния ден по-трудно ще бъде на членовете на секционните избирателни комисии, те трябва да бъдат много по-организирани, съсредоточени и отговорни, защото има три избирателни списъка, три вида бюлетини и три вида кутии за гласуване. Това прогнозира в предаването „Преди всички“ Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия, по повод предстоящите в столичния район „Младост“ три вида избори – за президент, за кмет на района и референдум.

Има доста малки училищни стаи и с трите кабини за гласуване ще стане доста тясно, предвид броя на членовете на секционните комисии и хората, които имат право да присъстват, допълни Витанова, като прогнозира и опашки с оглед на задължителния вот.

Работата на СИК ще бъде затруднена, ще има опашки, потвърди и Жана Иванова, председател на 23-а районна избирателна комисия. Тя уточни, че са призовали политическите сили да излъчат най-опитните си хора за осъществяването на трите вида избори.

При влизане в секционната комисия избирателят ще получава трите бюлетини, ще гласува и пуска съответната бюлетина в съответната урна. Ако бъдат объркани кутиите или в една кутия бъдат пуснати две бюлетини, при броенето има възможност да се потърси и в другите кутии и бюлетините да бъдат приобщени към резултата за избора, към който се отнасят, ако са валидни, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В изборния ден всяка СИК ще се произнася по отправените към нея жалби. Ако жалбите бъдат отнесени към РИК или ОИК, всяка ще преценява дали жалбата е от нейната компетентност, те ще си препращат жалбите и сигналите по компетентност и съответната комисия ще ги разглежда незабавно, стана ясно още от казаното от Андреев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.