Изборите могат да са най-рано след 60 дни, най-късно – след 90

Дамско двувластие на върха в анкетата "Политик на годината"

Най-краткият технологичен срок за провеждането на извънредни избори е 60 дни, а най-дългият – 90, обясни пред bTv политологът Димитър Димитров. Той бе категоричен, че и юристите на “Позитано 20” знаят, че е невъзможно провеждането на нови избори до края на месец юли.

„Започват консултациите за назначаване на Районни комисии. Обръщам внимание, че и сега ще има промени, защото има нови партии в Европарламента. Те трябва да бъдат представени в администрацията и пр. Най-ранната и реалистична дата е последната седмица на септември с евентуален отстъп от седмица-две в октомври”, каза Димитър Димитров.
Днес, на влизане в парламента Мая Манолова от БСП също потвърди пред медиите, че технологично е невъзможно да има избори през юли. Според Манолова, думите на Станишев, който посочи именно юли като време за вота, не са били разбрани правилно.

„Пленумът реши – избори възможно най-скоро. Това е мандатът, даден на Националния съвет . Не Станишев и не БСП определят датата на изборите, а президентът“, каза още Манолова.

Преди ден математикът и дългогодишен член на ЦИК проф. Михаил Константинов също бе категоричен, че предсрочни избори през юли са невъзможни. Той препоръча на политиците да прочетат Конституцията.

“Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. В него се включват консултациите с политическите сили”, отбеляза Константинов. Той изтъкна, че ако чисто математически прибавим към 10 юни 90 дни, веднага става ясно, че през юли не може да има избори. Според проф. Константинов правилната дата за предсрочни избори е 12 октомври.

Провеждането на предсрочни парламентарни избори в края на юли или първата неделя от август е напълно възможно, твърди, обаче, председателят на движение “Модерна България”, юристът Борислав Цеков. По думите му трябва да се направи минимална промяна в Изборния кодекс, която може да отнеме няколко часа на парламента. Според Цеков не е подходящо изборите да са през “отпускарския” август, но няма пречка да са през юли, като преди това трябва да се направят минимални промени в Изборния кодекс, за да останат районните и секционни избирателни комисии от евровота.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.