Избирателна комисия “уволни” цял общински съвет

С решение на Общинската избирателна комисия в Павел баня в петък са били прекратени предсрочно правомощията на целия Общински съвет, съобщиха днес БНТ и БНР. Националното радио уточнява, че това решението, което е прецедент в историята на държавата ни, е на основания член 27, ал.1 от Закона за местната власт и местното самоуправление, според който, ако в продължение на три месеца Общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори.

Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия в Павел баня е приключило към 18.00 часа в петък, когато за първи път от много време председателката на комисията Цанка Христова успяла да събере 10 от нейните членове.

Председателката на ОбС-Павел баня Христина Петрова съобщи, че днес в 14.00 часа общинските съветници се събират на извънредно заседание с една единствена точка – приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която това решение на Общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт. Петрова допълни, че до тази сутрин протокол от заседанието на Общинската избирателна комисия в Павел баня не е публикувано на страницата на ЦИК в интернет, както изисква законът.

Според кмета на общината Станимир Радевски дотук се е стигнало, тъй като решенията на Общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу – съветник от ДПС, чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато влезе в сила присъдата му за корупционна сделка.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.