Избираме между 20 партии и коалиции, гласуваме с хартиена бюлетина

Избираме държавен глава, гласуваме на референдум

На 26 март българските граждани ще избират народни представители в 44-ия парламент. За втори път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване вече няма. За втори път на парламентарни избори също така може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатдепутатските листи, но техните водачи на практика не могат да бъдат изместени. ЦИК издаде указания как да се гласува и те могат да се намерят на официалната страница.

Избираме между 20 партии  коалиции

Общо 20 партии и коалиции са регистрирали кандидатдепутатски листи в избирателните райони; на места има и независими кандидати. Своя вот могат да дадат българите, които са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение. Точният им брой ще се знае днес или утре. На президентските избори по списък избирателите бяха 6 834 278 души.

 

Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес, могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Проверка на секцията, в която се гласува, може да се направи в интернет.

Към момента са регистрирани 3965 наблюдатели от 22 неправителствени организации от страната и 61 – от 5 организации от чужбина. Регистрирани са 215 застъпници. В паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll) ще участват седем социологически агенции.

 

Бюлетините

Всяка бюлетина за парламентарните избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

 

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати, както и имената на независимите кандидати, ако има такива в избирателния район; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера, чийто брой е равен на броя на кандидатите за депутати в най-дългата листа в съответния избирателен район. Има и опция “Не подкрепям никого”.

 

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна.

 

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия. Легитимира се пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931г.).

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа. Очаква се секциите да бъдат под 12 хил.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.