Иво Инджев: Широка коалиция с 4 партии ще е знак за стабилност

„Пече се широка коалиция между ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт”. Това заяви в предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия журналистът Иво Инджев. Той смята, че това ще бъде знак за стабилност в държавата и Европа ще оцени политическото разбирателство. Същевременно Инджев коментира, че коалиция само между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт ще е безпринципна, тъй като програмите им са различни.

В сутрешния блок на Нова ТВ темата за евентуално коалиционно управление бе коментирана и от лидера на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, както и от зам.-председателя на АБВ Ивайло Калфин.

„Ние няма да участваме с политически лица в кабинета. Патриотичният фронт няма да излъчи политически лица за министри”, изтъкна Каракачанов. Той призна, че по 11 точки Патриотите имат несъгласия с ГЕРБ. Една от идеите на Патриотичния фронт, към които от ГЕРБ имат резерви, е възстановяването на донаборната служба. Но пък били съгласни „на ревизия на цялата енергетика на България.
Постигнато било разбирателство и за евентуалното членство на Турция в ЕС. “Разбрахме се, че ако този въпрос бъде поставен на дневен ред, в България задължително ще бъде проведен референдум”, съобщи Каракачанов.

„Ние от Патриотичния фронт казваме твърдо „Не” на корупцията, монополите и ДПС във властта и твърдо „Да” на подкрепа на българското производство, замразяване и намаляване цената на тока, ревизия в енергетиката”, обобщи Каракачанов.

„Не са в лесна ситуация ГЕРБ, аз не мисля, че формулата, която те предлагат, е стабилна”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Ивайло Калфин от АБВ.
Той беше категоричен, че ако ГЕРБ направи коалиция с Реформаторите и Патриотите, АБВ ще е в опозиция, но пък от АБВ по важни теми ще търсят диалог и подкрепа с управляващите партии и съответно ще подкрепят отделни политики и решения на правителството.

„Ако има коалиция между ГЕРБ и БСП, ние бихме участвали”, заяви Калфин. Според него най-тежките решения, които правителството трябва да вземе, ще са през тази зима. “Това са актуализацията на бюджета и разходите, въпросът, свързан с КТБ и темата, свързана с възстановяването на европейските плащания и приключване на новите оперативни програми”, заяви Калфин.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.