Иво Инджев: Не е виновен ислямът, има много натрупан социален гняв

Има над 40 млн. мюсюлмани в Европа. С тях трябва да намерим начин да водим диалог, да изолираме злото, което генерира чувството на гняв в тези общности, защото то съществува и то е в голяма степен причината за нещата, които се случват по този начин. /…/ Има много натрупан социален гняв. Ислямът е само така да се каже возилото, което води до тези атентати. Това коментира по БНР журналистът Иво Инджев, който има години кореспондентски стаж в Близкия изток. По думите му, ние в Европа доскоро бяхме разделени от “Чекпойнт Чарли” – най-прословутият разделителен пункт в Берлин, а сега някой се опитва да ни раздели чрез “Чекпойнт Шарли” по мюсюлманско-християнската ос, което по никакъв начин не трябва да допускаме.

Иво Инджев направи аналогии между ситуацията във Франция и българската история. Той разказа и за гражданската война в Ливан.

Според Соломон Бали от най-старата еврейска организация в България, еврейският магазин в Париж, където един от нападателите взе заложници, не е случайно избрано място: За ислямските терористи еврейските обекти винаги са цел номер едно. Бали цитира доклади на специализирани организации във Франция, в които се посочва, че има тенденция на увеличаване на антисемитските прояви всяка година в пъти: Само за началото на 2014-а увеличаването им е със 100%, за първите 6 месеца. В цяла Европа има такова увеличение, не навсякъде е със 100%, както във Франция.

Ако в Западна Европа имаме увеличаване на тези инциденти от страна на радикални ислямисти или джихадисти, в Източна Европа се възраждат неонацистки движения. Смятам, че е коректно да се прави паралел между нацизма и неонацизма и радикалния ислям в момента, в неговите прояви на насилие спрямо другите, каза Бали. Той смята, че атентатът в Париж е атентат срещу светския характер на държавите, в които живеем.

Според журналиста Нидал Хлайф атаката в Париж няма да е последната. Той прогнозира такива да има и в Берлин, Лондон и други европейски градове.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.