Иво Христов: Външният министър още се държи като служител на щатска НПО

Декларацията на външния министър Даниел Митов в подкрепа на споразумението за Трансатлантическото партньорско за търговия и инвестиции (ТПТИ) е скандал, но, уви, не и изненада. Това коментира пред БГНЕС Иво Христов, журналист и активист на движението “Солидарна България”. Христов припомня, че служебният министър е доскорошен служител на американската неправителствена организация Национален демократичен институт и изглежда не е осмислил, че вече е външен министър на България. И като такъв е призван да бди над българския национален интерес, който е сериозно застрашен от идеите на ТПТИ.
. България трябва да изработи национална позиция по стратегическа тема като ТПТИ, което може да направи само следващият парламент в диалог с гражданите.

ТПТИ е съкратеното име на подготвящия се договор за свободна търговия между САЩ и ЕС, който вече предизвиква вълна от недоволство в целия ЕС, припомня Иво Христов. Идеите, заложени в договора, предвиждат уеднаквяването на потребителските стандарти от двете страни на Атлантика, което ще е в ущърб на европейците, които понастоящем се радват на по-солидна защита. В резултат в Европа ще нахлуят генномодифицирани продукти, свинско месо, натъпкано с ректапамин /понастоящем забранен почти в целия свят/. Ще бъдат узаконени определени хормони на растежа в животновъдството, обработката на пилетата с хлор и т.н.

Ако всичко това се случи, в Европа ще се появят характерните за Америка промени в здравния статус: масово затлъстяване, епидемично разпространение на диабета и ред други. ТПТИ ще помогне да се заобиколи и законовата забрана върху сондирането за шистов газ, коментира Иво Христов. По думите му, в резюме: трите каузи, които изкараха европейците и българите на улиците – забраната на ГМО, шистовия газ и АКТА – ще бъдат заобиколени чрез този нов договор, подкрепен от служебния министър на външните работи.

Отсега можем да информираме българите, че през ноември в цяла Европа ще се състоят серия от протестни събития срещу ТПТИ. В “Солидарна България” считаме темата за ключова и призоваваме всички граждани да я следят отблизо, защото от нея зависи собственото им здраве и цялостната рамка на живота ни, изтъква Иво Христов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.