Иво Христов: Оставката на Орешарски не решава и не предвещава нищо добро

“Оставката на правителството не решава нищо. Ако трябва да бъда по-аналитичен – това е междинно разрешение на една изкуствено създадена криза, чието начало води от лятото на миналата година и влизане в следваща фаза на политически турболенции”, коментира по БНР политологът Иво Христов. Той е на мнение, че България беше изкуствено истеризирана в рамките на тази близо една година със съпътстващ опит тази изкуствено подгрята политическа криза да бъде допълнена със също толкова изкуствена, а може би след това и “естествена” финансова, а защо не и икономическа криза. Според Иво Христов целта на кукловодите е била да се достигне до състояние на относителен дирижиран хаос, който да гарантира идването на един по-твърд режим, който би въвел ред и тишина.

Иво Христов смята, че върху т.нар. “българска криза” са се насложили два пласта: вътрешен – противопоставянето между кръговете около ДПС и БСП и тези около ГЕРБ и външен – върху първото противоборство се наслагва едно друго – между САЩ и Русия. Политологът е на мнение, че България се явява периферна страна в този сблъсък, който напомня геополитически събития с повече от половинвековна давност.

“Тази логика предопределя и движението на вътрешните български сили и пластове. Очевидно има интерес в България да бъде въведен ред, който да изключи реализацията на някакви проруски интереси, визирам основно “Южен поток”, но не само”, изтъкна Иво Христов.

Политологът коментира и предстоящото служебно правителство, както и очакванията си за управлението на страната след предсрочните парламентарни избори. Според Иво Христов, служебното правителство теоретично има задача да подготви изборите, а практически – да обслужва съответните кръгове, които го монтират, поне така се е получило с предишното служебно правителство. Христов очаква изборите на 5 октомври да се състави относително “шарен” парламент от 5-6 политически партии.

“Задължително пак ще трябва да се мине през някаква принудена форма на коалиция. Не изключвам явна или неявна коалиция между ГЕРБ и ДПС и също така явна коалиция между ГЕРБ и БСП”, коментира политологът Иво Христов.

Свързани публикации

1 Comment

  1. За съжаление е много прав, както винаги!

Leave a Reply

Your email address will not be published.