Иванова видя „някаква възможност” за по-евтин ток

Има "някаква възможност" за понижение на цената на тока. Тази предпазлива прогноза направи два дни след назначението си новият председател на ДКЕВР Юлиана Иванова в интервю за bTv. Иванова увери, че държавната комисия работи за намаляване на квотите на централите, които произвеждат по-скъп ток, а е възможно да се стигне и до намаление на таксите за пренос на електроенергия. Това са два от компонентите в сметките за електроенергия, заради които във всяка една сметка консумираният ток е само 40%, а останалото са такси.

Юлиана Иванова отново декларира, че няма сама да подаде оставка заради нарушението на закона срещу продажбата на цигари в интернет от електронния магазин, който е притежавала, но ще се оттегли, ако правителството поиска това.

Електроенергията неминуемо ще поскъпна, прогнозира пред БНР проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум. Както и в четвъртък, енергийният експерт разясни, че и в момента токът е щял да бъде значително по-скъп, ако от 1 юли 2012 г. ДКЕВР не беше приложил рестриктивни мерки – с 16% се намали таксата "Достъп до мрежа Високо напрежение", а с 23% се намали таксата "Достъп до разпределителните мрежи". Освен това износът на 11,5 млрд. киловатчаса е намалил на свой ред добавките  с 27% . Проф. Тасев е категоричен, че в следващия регулаторен период (от 1 юли 2013 г.), тези благоприятни фактори няма да ги има и токът ще поскъпне.

Всеки (политик), който обещава, че ще намали цената на тока, е некоректен по отношение на своята платформа пред бъдещите избиратели, каза още проф. Атанас Тасев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.