Иванка Диловска: Вредно е да се отнемат лицензите на ЕРП-та

„Първото, което би трябвало да се направи, е да се спрат усилията, напълно безполезни и вредни, за отнемане на лицензи на ЕРП – нещо, което няма да доведе до положителен резултат. Дори, ако бъдат отнети лицензи, ще последват много тежки санкции за държавата. Ще загубим пак ние, защото ще трябва да плащаме тези пари”. Това коментира по БНР Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт. По нейните думи, би било добре, ако истината за проблемите между трите ЕРП и НЕК съответства на хипотезата на министъра на икономиката Драгомир Стойнев – че има три дружества, които са влезли в някакъв заговор и задържат 300 милиона, с което създават проблеми на НЕК и компанията заради това не може да плаща задълженията си за изкупена енергия от централите.
Но истината, всъщност, е много по-мрачна, отколкото се представя, твърди Иванка Диловска. Експертът каза, че още 9-месечните отчети на дружествата от миналата година са показали, че НЕК дължи на същите производители над 1 милиард лева, което е 3-4 пъти повече от тези 300 милиона, за които сега се говорим. Според Диловска, проблемът има мащабни измерения и неговото отражение излиза извън рамките на електроенергийната система. Енергийният експерт смята, че намаляването на цената на тока над три пъти е задълбочило кризата, но ДКЕВР може да се поправи. Диловска предлага приемането на няколкогодишен график за повишаване цената на тока и извършване на препоръчаните от Европейската комисия реформи в енергетиката.
„Тези стъпки трябва да бъдат съчетани и с адекватна форма на защита на тези, които имат нужда от енергийна защита. Това всъщност е пътя, по който трябва да се върви”, заяви Иванка Диловска.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.