Иван Портних: Още има опасност от нови бедствия

Не бих казал, че най-голямата опасност вече е преминала,защото нивото на подпочвените води е огромно и на различни места те избиват навън. Това заяви кметът на града Иван Портних пред радио “Фокус”. Той добави, че поради тази причина трябва максимално бързо да се обследват тези участъци, в които има притеснения за свлачищни процеси, както и да се евакуират и хората, които живеят в сградите с конструктивни нарушения, за да не се допусне вторична трагедия.

Портних изтъкна, че има още много работа в кв. „Аспарухово”, има много кални маси в района и
разчистването продължава с всички налични сили. Вече са проведени разговори с „Геозащита” и днес техни специалисти ще посетят най-засегнатите участъци, за да се прогнозира къде могат да се очакват свлачища и ако се открият – да да се евакуират хората от прилежащите къщи. Кметът на Варна съобщи, че принудително се евакуират в момента хората от тези къщи, които са с конструктивни нарушения и са видимо опасни за живота на обитаващите, но има известно нежелание от хората да напускат домовете си.

„Създадена е организация и условия за настаняване на тези хора, като имаме различни варианти, защото някои от пострадалите предпочитат да отидат при свои роднини”, коментира още градоначалникът. До вчера са били идентифицирани над 25 къщи с проблеми, като днес ще бъде направен един втори оглед и тези, които са опасни ще бъдат евакуирани, става ясно от интервюто на Иван Портних пред радио “Фокус”-Варна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.