Иван Нейков: Как (не) се борим с бедността

Посрещаме Световния ден на прехраната с 1,5 милиона бедни българи и 670 хиляди тона храна на боклука

Големият проблем е, че познаваме причините, но не правим нищо, за да преодолеем проблема – защо като знаем какво трябва да се прави, не го правим.
Това коментира пред БГНЕС бившият синдикален лидер и екссоциален министър Иван Нейков във връзка с огласените преди дни данни на Евростат за нивото на бедност в България.

По думите на Иван Нейков, всички държави, които са минавали през кризисни периоди като България, стигат до един и същ извод: бедността се бори не със социални помощи, а се бори чрез квалификация, изграждане на по-голям капацитет на отделния човек, с даване на по-широки възможности сам да е отговорен за себе си, за живота си, за семейството си т.е. класикът е прав като казва, че „спасяването на давещия се е преди всичко в ръцете на самия давещ се”.

Иван Нейков изтъква, че това означава много сериозна, радикална, вероятно затова и толкова трудна, промяна в живота ни, а и в политиката. Експертът съветва да се преодолее навика всичко да се чака от държавата и препоръчва на работодателите да престанат да се жалват от липсата на квалифицирана работна ръка, при положение, че центровете за обучение у нас имат капацитет да изучат “половин Европа”. Според ексминистъра, самите работодатели настояват държавата да се намесва: “Погледнете уредбите в сферата на труда – всяка година се увеличават регулациите, което означава, че се увеличава присъствието на държавата, а няма ефект и резултат”.

В крайна сметка статистиката казва – въпреки многобройните уредби, въпреки свръхдържавата, бедността не се променя. Това означава, че този път, по който сме поели, в добрия вариант ще поддържа бедността на тези нива, които ги имаме.

Прочети още на: БГНЕС-“Без филтър”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.