Иван Костов оглави академична лаборатория за оценка на риска

Бившият лидер на ДСБ и експремиер Иван Костов създава академична лаборатория за управление на рискове, която ще работи в Нов български университет. Част от докладите ще бъдат посветени на рисковете пред сигурността, доверието в институциите, демографския риск и кризата в енергетиката, съобщи Нова телевизия.

„Ще оценяваме критично, но задължително без предубеждение и пристрастие, както властите управляват рисковете за гражданите, обществото и институциите. Няма да цензурираме критиките си, когато имаме фактически основания за тях”, обяви Иван Костов.

Пред студентите и гостите, сред които депутати и лично вътрешният министър Цветлин Йовчев, Иван Костов увери, че амбицията на лабораторията е да изпълнява международни стандарти за управление на риска. Според него голяма част от родния бизнес, изпаднал в несъстоятелност, е фалирал, защото не е успял да управлява риска си.

16 доклада и 15 междинни анализа планира да подготви лабораторията. Поне 4 доклада ще има за рисковете пред сигурността. Ще има доклади за доверие в институциите, за политическата констелация, да демографските рискове, както и за кризата в енергетиката.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев предупреди, че предизвикателство пред лабораторията ще бъде събирането на информация, както и дефинирането на националния интерес. По думите на Йовчев няма как да се избяга от политиката, каквато амбиция си поставя лабораторията.

Първият доклад ще бъде насочен към кризата с бежанците у нас. В анализите на Костов място ще намери и казусът с номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.