Иван Костов: Никога няма да подкрепя Борисов за премиер

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви категорично в предаването „Седмицата" по Дарик, че в никакъв случай не би подкрепил Бойко Борисов за премиер. В същото предаване един от бившите активисти на СДС и ДСБ Йордан Соколов в прав текст каза, че съветва хората с дясно мислене да гласуват за ГЕРБ, защото бил сигурен, че СДС и ДСБ няма да влязат в следващото Народно събрание.

На въпрос за провала на коалицията с „Единство" Костов коментира: „Не мога да накарам хора насила или с убеждение, не разполагам с такова убеждение, да заемат места на съпредседател на коалиция. Не мога да накарам хора, и то на съюз оттук нататък за всички избори, докато се формира единната партия. Не мога да накарам хората да влязат в листите. Не съм такъв убедителен".

Бившият премиер, при чието управление са сключени договорите за така нар. американски централи в „Марица изток” изрази категорично несъгласие, че тези договори и мощности са виновни за оскъпяването на електроенергията.

"Всеки политик, който казва че ще създаде заводи и работни места, лъже брутално хората, гледайки ги в очите. Не може защото няма пари. Той може да създава предпоставки предприемачеството да се развива", коментира Иван Костов. Според него големият разговор в момента е кое спира предприемачеството. По думите му това са монополите, които препятстват пазара, както и липсата на върховенство на закона, вместо което политиците и чиновниците зад тях убеждават, че от тях зависи правенето на бизнес.

Токът, произведен от Мариците, влияе най-много с 2% върху цената за крайния потребител, каза пред Дарик Иван Костов. Той отправи директни упреци към работата на ДКЕВР, която носела цялата отговорност за поскъпването на тока с 13 процента от 1 юли 2012 година. По думите му „цената, по която „Мариците” продават и всички централи продават, и тези, които работят, и тези, които не работят – се определя от ДКЕВР. Тя до такава степен определя цени, че определя цени и формално, плаща на централи, които са в студен резерв”.

По отношение на Мариците, аз казах, че те са 5% от инсталираната мощност в страната, която може да произведе 5% от електроенергията, но понеже 40% само зависи от базисната цена на производителя, цената, която вие и аз плащаме на ЕРП-тата, това означава, че 2% е способността въобще да въздейства, което означава, че това покачване на цените от 13%, което ние видяхме, въобще няма как да бъде обяснено с такива средства", добави още тъмносиният лидер.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.