Иван Костов: Местните избори са с предизвестен резултат

Местният вот наесен практически е с предизвестен край – управляващите ще засилят позициите си в местната власт, а опозицията ще отслаби своите още повече. ДПС ще загуби много на местните избори противно на това, което се надяват. Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” на bTV бившият премиер и настоящ директор на „Лаборатория за управление на рискове” в НБУ Иван Костов. Според него е важно какво поведение ще има Патриотичният фронт, който може да реши да преустанови участието си в управлението.

Костов прогнозира, че се очертава пълен мандат на Бойко Борисов като премиер, основно заради изключителната слабост на опозицията.

По думите му България се стабилизира политически. „На фона на двете парламентарни кризи и предсрочни избори през 2013 и 2014 г. в момента тече частична стабилизация на страната. Една година след изборите няма разклащане на политическата система”, коментира Костов.

Според него ДПС е извършила завой към Анкара и вече е много близо до позицията на ислямистите и османистите в Турция.

Той определи като риск по-тясната обвързаност на ДПС с Реджеб Таип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, която е ислямистка и неоосманистка и е на власт от 2002 г.

ДПС води кампания срещу мен с идеята, че нанася щети на Реформаторския блок.Това им е намерението и мисля, че успяват, каза още Иван Костов.

Бившият премиер нарече “неуместна кампания” намесването на името му в скандала „КТБ”. Провеждането на тази кампания имало за цел да прикрие истинското ограбване на банката, насочвайки вниманието към хората, които са си вложили парите в нея. По думите му европейските институции трябва да се заинтересуват какво става с една банка, която е била фалирана. Тезата, че тя ще бъде фалирана, за да бъде ограбена, съм я казал преди една година, припомни Иван Костов.

Аз съм си взел парите (депозирани в КТБ с договор за преференциална лихва), защото такъв е законът в България, защото не съм лихвар”, подчерта Костов.

В коментар за новия управител на БНБ, Костов подчерта, че Димитър Радев е експерт и специалист от най-високата възможна класа, но определи като голям риск решението му да остави в екипа си подуправителите на предшественика си Иван Искров. – “Едно успешно дело срещу България би направило тези лица виновни за фалита и отнемането на лиценза на КТБ и всички членове на УС трябва да бъдат сменени”, отбеляза Костов. Той допълни, че не знае дали е имало натиск към новия шеф на БНБ да запази заместниците на Искров.

Има смисъл да се помогне на Гърция, ако има висока гаранция, че тя ще излезе от тази ситуация, коментира Иван Костов. Големият пролем е дали Гърция при тази влошена икономическа конюнктура ще може да изпълни такава тежка програма, изтъкна той.

Ние сме били дори в по-тежко положение от Гърция през 1990 и през 1997 г., припомни бившият премиер. Според него е добре позицията на България, че не иска да дава пари в помощ на Гърция, да бъде официализирана и аргументирана.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.