Иван Костов: КТБ може да се оздрави по много начини

“Има много възможни решения за въвеждане в действие на КТБ. Те са в най-различни възможни комбинации. Банката може да бъде оздравена и да започне работа”. Това коментира в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия експремиерът Иван Костов, който в момента е директор на Лаборатория за управление на рискове към НБУ. Бившият лидер на ДСБ отказа да препоръча вариант за оздравяване на КТБ, като изтъкна, че най-логичен и реалистичен е вариантът, по който се споразумеят заинтересованите страни.
“Когато влязат в преговори страните, това, което ще договорят вероятно ще бъде най-устойчиво и най-добре претеглени ще бъдат рисковете, които ще поемат страните,“ изтъкна Иван Костов.
От позицията на анализатор на рискове, Костов прогнозира, че актуализацията на бюджета вероятно няма да може да предотврати очертаващия се прекомерен дефицит, но “поне би трябвало да си постави за цел да ограничи щетите, доколкото ги има в тази година, за да може следващото редовно правителство да започне на по-добра основа, с преодолени финансови рискове”. Според Костов действията на предишното правителство са довели до тази критична ситуация, в която финансовата система на страната и бюджетът са изчерпали напълно възможностите си да подпомагат решаването на социални и политически въпроси.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.