Иван Костов: Фалитът на КТБ ще излезе по-скъпо от оздравяването й

Експремиерът, финансов експерт и настоящ директор на Лаборатория за управление на рисковете към НБУ Иван Костов коментира в студиото на Нова телевизия започнатата от ЕК наказателна процедура срещу КТБ, както и правилните според него, стъпки за преодоляване на кризисната ситуация около двете банки на Цветан Василев – и то по начин, който да предотврати вероятността от криза в цялата банкова система.

Иван Костов обясни започналата наказателна процедура, като покана за “разговор, в който ЕК иска България, българските властите да изпълнят стриктно директивите на ЕС”.
“Това е, което искат от нас в момента. Ако българското правителство и БНБ започнат да изпълняват тези директиви, покажат воля и направят първата вярна стъпка в тази посока, шансът да не бъде продължена, да не бъде наложена наказателната процедура е много голям”, изтъкна Иван Костов. Той обаче признава, че искането на Брюксел е лоша новина, защото в момента в България няма работещ парламент и избрано от парламента правителство
Според Костов правилната реакция на писмото на ЕК не е незабавното започване на изплащането на гарантираната част от депозитите на вложителите в КТБ, а изготвяне на законопроект, в който правилно се транспонира Европейската директива за защита на влоговете.

Министърът на финансите, макар и служебен, трябва заедно с БНБ да приготви промяна в закона, така че да транспонира, по искания от Европейския съюз (ЕС) начин, Европейската директива за защита на влоговете на хората.

Иван Костов изтъкна също така, че фалитът на групата банки КТБ – ТБ “Виктория” ще излезе много по-скъпо на държавата и на данъкоплатците, отколкото подпомагането на нейното оздравяване с пари от бюджета. По сметките на бившия финансов министър и премиер, преките щети от фалита на тези банки ще бъдат 6,3 млрд. лева, а непреките са свързани с фалита на стотици фирми и загубата на десетки хиляди работни места, както и с отражението върху доверието на хората в банковата система.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.