Иван Костов: Докато Борисов оглавява десницата, шансовете й са нулеви

Докато дясното пространство се оглавява от Бойко Борисов, то няма шанс да избуи. Абсолютно сигурно е, че докато този човек е начело на опозицията, тя няма шанс, защото срещу него има много широк консенсус и на леви, и на центристи, и на десни, че той не бива да се връща начело на управлението на страната. Докато той е водещ, шансовете на тази опозицията са нулеви. Това коментира пред bTv бившият лидер на ДСБ и настоящ директор на лабораторията за изследване на риска към НБУ Иван Костов. Той препрати към лидерите на Реформаторския блок въпроса дали формацията стои зад Борисов. По думите му, в момента политиците в Реформаторския блок са заети със себе си – как да се конструират като политическа формация – докато за хората това не е важно, те очакват позиции по значими проблеми.

Попитан  защо Георги Първанов е посочил именно Делян Пеевски като човека с “невидимата ръка” зад основните решения във властта, Иван Костов каза, че отговорът е прост – бившият президент посочва Пеевски, за да запази връзките си с човека зад него. По думите на бившия лидер на ДСБ,  Първанов се възползва от митовете в обществото, а зад Пеевски е човекът, който държи политическата власт в ДПС. “Това Първанов го прави, за да си запази моста към Доган, затова атакува машата на Доган. Не е елементарна политиката, която се води”, коментира Иван Костов. Той бе категоричен, че няма човек Делян Пеевски в българския политически живот – има маша, опосредстваща нечия чужда воля.

На 33 г. Пеевски не може да е това, което го представят медиите. Той показва минусите на оная политика, но политиката я водят други хора”, каза Костов. Според него, ако не е Пеевски, ще е някой друг и това даже не е задкулисие, защото всичко е открито – Ахмед Доган е почетен председател на ДПС с много големи правомощия.

Костов отказа да коментира диалога между Пеевски и Цветанов, като подчерта, че той няма никаква стойност и е без значение. „Важно е какво доверие имат държавните институции и другото, което е важно, това е констелацията – как стоят партиите, какво отношение имат помежду си. Разпадът на политическата констелация и отслабването на доверието, е основен враг“, смята Костов. Според него евроизборите са от особено значение за политическия живот у нас, а предсрочни избори са възможни, дори при победа на управляващото мнозинство в евровота – например, за да затвърдят властта си и да се освободят от компрометираната подкрепа на Атака.

Иван Костов оцени като възможен и вариант, при който управляващите биха могли да се възползват и от слабостта на ГЕРБ, за да изкарат целия си мандат.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.