Иван Иванов: Всяка политическа намеса е вредна за КЕВР

Вдигат още цените на парното и тока през юни

Всяка политическа намеса е контрапродуктивна за регулатора. Това каза от парламентарната трибуна председателят на КЕВР Иван Иванов. В Народното събрание четвърти час продължава изслушването на КЕВР в рамките на обсъждането за ценовите равнища на електроенергията през следващия регулаторен период, както и кога да започне той – от 1 юли, каквато е практиката или да бъде отложен с един месец, за да влязат в действие някои наредби, касаещи облекчения за индустриалните потребители на ток.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отговаря на въпроси на депутати от всички парламентарни групи. Независимо от конкретиката, която на моменти засяга специфични и строго професионални параметри, Иван Иванов нееднократно изтъкна, че КЕВР е действал безпристрастно и в защита на обществения интерес и ще продължи да се ръководи от него. Шефът на КЕВР изтъкна, че комисията-регулатор трябва да си върне доверието на българското общество и за да го постигне всяко свое действие се ръководи от принципите в Закона за енергетиката – независимост, безпристрасност, професионалност, публичност, прозрачност.

“Тези принципи, регулаторът отстоява вече трети месец. Докладите, които бяха изготвени, бяха изготвени единствено от експерти на регулатора. Нямаше и не допускам никакво външно вмешателство, още по-малко политическо. Това ще бъде до тогава, докогато този състав функционира като КЕВР”, изтъкна Иванов.

Председателят на КЕВР изтъкна също така, че 2015 година е последната, в която могат да се предприемат мерки за реформиране и оздравяване на НЕК, а евентуалното отлагане на новия регулаторен период ще се отрази изключително негативно на компанията.

“НЕК е в изключително тежко финансово състояние. Забавянето на реформата ще доведе до фалит на НЕК. Само в последната 2014 г., НЕК натрупа 644 млн. лева дефицит. Променихме изцяло политиката по изкупуване на електроенергията. Изкупената от тях енергия е за 650 млн. лева. Това са 150 млн. лева, които се спестяват от НЕК”, посочи Иванов и допълни, че продължават да търсят допълнителни резерви.

“От началото на годината до сега България е реализирала приходи от 54 млн. евро за продадени квоти на въглеродни емисии. От въвеждането на добавката задължение към обществото, НЕК ще увеличи приходите си от продажба на електроенергия 346 млн. лева. Като цяло, НЕК по отношение на миналата година ще спести 702 млн. лева разходи”, каза още Иван Иванов. Председателят на КЕВР изтъкна също така, че няма да се подаде на политически или на какъвто и да е друг натиск. Иванов припомни, че след въвеждането на Електроенергийната борса, КЕВР ще се освободи от функциите да определя цената на тока, но за момента това е негово право и задължение.

“Вчера се проведе енергийна конференция с участието на почти всички големи енергийни експерти. Всички те подкрепиха новия ценови модел и казаха, че е направен професионално без никаква политическа намеса. КЕВР не се поддава на политически натиск”, повтори Иванов.

Председателят на КЕВР многократно повтори в отговор на различни въпроси, че не е съгласен, че трябва да бъде повишена цената за битовите потребители, както и, че удължаването на регулаторния период означава удължаване на натрупването на дефицит в НЕК и отлагане на реформите.

Поради големите обществени очаквания и намерението на правителството, ще обсъдим в дълбочина нашето решение, но едва когато Народното събрание се произнесе по преходната разпоредба на Закона за енергетиката, която предстои да разгледате. Ще се произнесем ден по-късно – в петък”, каза още Иван Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.