Иван Иванов: КЕВР се съобразява еднакво с интересите на гражданите и бизнеса

КЕВР обсъжда повишаването на парното и тока

“При определянето на цените на електроенергията, които ще действат от 1 юли, КЕВР отчита по равнопоставен начин както интересите на ЕРП-тата, така и на гражданите. Когато взимаме решенията, отчитаме три фактора – финансово да бъде оздравена НЕК, да подготвим въвеждането на електроенергийния пазар на борсата и да въведем справедливост”. Това изтъкна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в „Тази сутрин” по bTV.

Цените на тока за бита ще се вдигнат с около 1,6% за потребителите на ЧЕЗ, с 1,3-1,4% за ЕВН и с малко над 3% за Енерго-Про. По-високата цена за този регион е заради характера на мрежата и намалялото население в Североизточна България.

Предстои уеднаквяване на добавката “такса към обществото” за гражданите и бизнеса. Тя става 40 лева. В момента за бизнес-потребителите тя е 19 лв., а за гражданите – 40 лв. В тази такса са добавките за зелен ток, за тока от топлофикациите и по договорите с американските ТЕЦ-ове в “Марици-Изток”.

„Ако оставим 19 лв. за бизнеса, за гражданите токът ще трябва да поскъпне със 17% за българските граждани. Под подобно решение аз няма да се подпиша”, заяви Иванов.

Вчера на тези намерения остро реагира в „Лице в лице” по bTV икономическият министър Божидар Лукарски. Той обяви, че предстоят сериозни разговори с КЕВР, именно заради тази такса „задължение към обществото”, която според него би ощетила малките и средни предприятия.

На това Иванов изпрати Лукарски към парламента, където да променят закона, както и го призова да разпореди на своите чиновници в работната група да изготвят необходимата наредба в срок до 15 юни.

„До момента никой политик не е оказал натиск върху мен, не бих се поддал, когато съм убеден, че взимам справедливо решение”, каза председателят на КЕВР. Той гарантира, че до момента движението на тези решения става с пълното единомислие на Комисията.

„Искам да похваля експертите, които отлично си свършиха работата и след близо месец изчисления ни предложиха най-доброто решение”, добави той.

Иван Иванов обясни още, че с въвеждането на енергийната борса от 1 януари 2016 цените вече няма да бъдат административно определяни от регулатора. „Конкуренцията ражда по-добро качество и по-ниски цени”, добави той.

(Източник: btvnovinite)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.