Зам.-шефът на ДАБЧ Ива Йорданова подаде оставка, която липсва

Ива Йорданова, доскорошна съветничка в политическия кабинет на вицепремиера Илиана Цанова, не изкара и седмица като зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и подаде оставка, която на този етап липсва в деловодството на Министерски съвет. Новината за оставката изскочи от изпратено от Йорданова писмо до медиите, от което личи, че е обидена от съмненията в качествата й, държи да се яви на конкурс за тази длъжност и не на последно място – че все още се чувства представител на протестиращите хора.

“Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ).

Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат.

Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора.

Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения. Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни. Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор “Българи в чужбина” през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси”.

В писмото си Ива Йорданова посочва още, че не подава оставка по причини, свързани с личния си живот, защото като човек, живеещ в XXI в., смята, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот.

“Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора”, завършва непоисканото си обяснение пред медиитев Ива Йорданова.

Тя бе назначена от премиера Близнашки за зам.-председател на ДАБЧ (а на практика – за и.д. председател на агенцията) на 17 октомври, като новината за това стремително издигане в йерархията изтече ден по-рано в електронното издание на “Труд”. В дните след назначението срещу него протестираха българи от САЩ и Австралия, а родни медии припомниха както участието на Йорданова в кастинга за шоуто на Слави Трифонов “Умна и красива”, където Ива демонстрира умения на танцьорка на пилон, така и съжителството й в момента с лидера на СДС Божидар Лукарски. Самият служебен премиер Близнашки я окачестви пред репортери като “млада и амбициозна дама”, която успяла да го впечатли. Странно впечатление направиха твърденията, че я назначават в ДАБЧ, за да съдейства на проверяващите и на специализираните органи за разкриване на системни злоупотреби в Агенцията – не за друго, а защото макар и с магистратура от Военната академия в София Йорданова не е следовател или контраразузнавач, а чужд за ДАБЧ човек, който мнозина биха определили като “парашутист”.

Ива Йорданова е на 29 години, бивш председател на Контролния съвет на Движение България на гражданите.

От писмото за оставката й не става ясно дали ще се върне в политическия кабинет на вицепремиера Илиана Цанова като един от петте й съветници.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Това моме нещо се е пообъркало относно участието си в конкурс за председател на агенцията. Документите й въобще няма да бъдат приети, камо ли разглеждани. Освен ако вместо изискване за стаж и опит, условието е да си “калинка”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.