Италия е залята от имигранти, спасени са 2700 бедстващи в морето

Говорител на италианския флот днес обяви, че през почивните дни кораби и екипи на флота са спасили над 2700 души, които са се опитвали да преплават от Северна Африка към Европа, предаде AFP.
Между петък и неделя флотът е спасил 2700 души в рамките на операцията постоянната операция „Маре нострум”. По време на операцията са намерени и две тела на удавници край бреговете на Либия.
1300 от спасените са открити в петък и събота, докато са бедствали в Сицилианския канал.

След инцидента край остров Лампедуза, при който загинаха 366 нелегални имигранти, правителството в Рим нареди на флота да охранява средиземноморските води, за да предотврати нови жертви. Операцията, наречена “Mare Nostrum” (нашето море), струва 9 млн. евро месечно.

От началото на 2013 г. приблизително 10 000 души са пристигат в страната всеки месец. Голяма част от тях са били спасени от италианския флот.

В средата на юни министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано предупреди, че без намеса на Европейския съюз, морските мисии по спасяването на имигранти от Средиземно море вероятно ще спрат, заради високата им цена, предизвикваща недоволство сред населението на Италия.

След трагедията край остров Лампедуза Европейската комисия отпусна на Италия 30 млн. евро. Бяха осигурени и още 10 млн. евро за подобряване и увеличаване на възможностите за спешен прием на имигранти.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.