Истината за жълтите книжки се обагри в червено

Случването на трагедия като тази в Лясковец беше въпрос на време и на статистика. Статистиката отдавна алармира, че над 20% от българите (някои твърдят-40 %!) имат или са имали психични проблеми, а медицината признава, че грижите за психичноболните у нас са на ужасяващо ниско равнище. Липсва и електронен регистър на тези хора. Но затова пък се оказва възможно човек като Петко Савов от Лясковец да притежава 4 законно регистрирани оръжия. И още – разрешителното му за тях да е изтекло през 2012 г. – по думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев – но арсеналът да си стои в дома на човек с явни и доказани прояви на агресия… която също е психичен проблем в повечето случаи.
В този смисъл би трябвало да обобщим, че слава Богу, една предизвестена трагедия се случи, без да доведе до максимално възможните трагични последствия. „Слава Богу” е много важно уточнение, защото за пореден път се оказа, че служители на специализирания отряд за борба с тероризма не са подготвени да се справят по безопасен за тях самите начин дори с един психично болен човек.
Не е вярно, че това е третият подобен случай на нелепа гибел на полицейски служители при операция от такъв характер – след случая „Чакъра” и касапницата в „Белите брези”. Такива инциденти след 1989 година има поне 10 – 15 – вижте справката, подготвена от агенция “Фокус”. След всеки един от тях изводът е един и същ – нещо в подготовката дори на специализираните полицейски части не е на нужното ниво. И нека е ясно – не става дума нито за оборудване, нито за броя часове по полигоните и в стрелбищата, нито за екстремно-ненормални обстоятелства. Иде реч за планиране и реализация на стандартни полицейски операции, каквито се случват с хиляди всеки ден по белия свят.
Днес една информационна агенция написа, че „психопатът Петко Савов е минирал района около къщата си в Лясковец”. Има и такъв екшън със Силевстър Сталоун или с Арнолд Шварценегер, но у нас още не се е случвал. И всеки намек за ситуации, сходни с някоя от сериите на „Умирай трудно!” може да доведе единствено до повторение на случаи, като операцията срещу Чакъра, за която Европейския съд по правата на човека отдавна си каза мнението.
Нека го кажем простичко: случилото се трябва да е като обеца за ухото на полицаи, местни власти, медици и дори училищни директори. Защото е нормално психично-болните, а дори и формално здравите понякога да психясват. И понеже, когато на сцената (по Станиславски) има пушка, или в дома на агресивен и болен човек с изтекло разрешително има 4 пушки – те рано или късно ще гръмнат.
Но не е нормално да си предупреден от агресивен човек с 6 писма; да е планирана полицейска операция по всички правила на занаята; да си пратил четирима командоси срещу сам човек и после да броиш трупове.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.