“Ислямска държава в Ирак” ликвидира 1700 войници

Бойците на организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) обявиха, че са ликвидирали 1700 войници от правителствената армия на Ирак, попаднали в техен плен, предаде АП. В потвърждение на новината екстремистите са качили на един от своите сайтове снимки на проснати на земята хора с огнестрелни рани в главите.

Според твърденията на ислямистите, това са войници шиити, взети в плен по време на боевете в северозападната част на страната. Властите в Багдад засега не са потвърдили тази информация. По данни на „Уолстрийт джърнъл“ обаче, губернаторът на провинция Салах ад Дин, където действат ислямистите, е съобщил, че те са заловили стотици войници и курсанти от академията на Военно-въздушните сили на Ирак и вероятно са ги ликвидирали.

Правителството напълно е загубило контрол над ситуацията в северозападните райони. В хода на мащабното настъпление екстремистите са завзели Мосул, Тикрит, Киркук и други градове и се придвижват към Багдад, като в момента се водят боеве край Самара. Според някои източници, в защита на иракската столица са прехвърлени 200 бойци от Иран.

Метежниците от сунитската арабска групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ вчера са превзели и град Тал Афар в северната провинция Ниневия, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на очевидци. Боевете са продължили през целия неделен ден, градът бил подложен на минометен обстрел и бил поставен под контрол на ислямистите при втория опит. 15 души са загинали при терористични акции в Багдад.

На ислямистите противостоят както правителствените Въоръжени сили, така и местни опълченци и според ИТАР-ТАСС при серия удари срещу бунтовниците в Мосул и околностите му са унищожени 279 терористи. Опитът да се приближат до Багдад през Киркук е бил отблъснат от местната съпротива, а армията подготвя операция за освобождаването на град Тикрит.

САЩ осъдиха „ужасяващото” клане, извършено от екстремистите в северния иракски град Тикрит, предаде AFP.

„Твърдението на групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, че е отнела живота на 1700 шиитски членове на силите за сигурност в Тикрит е ужасяващо и е истинско отражение на кръвожадността, която тези терористи представляват”, заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.

Вашингтон обмисля преки преговори с Иран за ситуацията със сигурността в Ирак, предаде Би Би Си като се позова на американски представител.

Американският президент Барак Обама вече обяви, че разглежда възможности за действия в Ирак.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.