“Ислямска държава” плаши света с бубонна чума

Бойците на “Ислямска държава” са провели проучване на ново биологично оръжие, пише The Telegraph. Изданието се позовава на арабски телевизии.  В иззет компютър е открит доклад от 19 страници за превръщането на бубонната чума в оръжие за масово унищожение.

“Ползите от биологични оръжия е ниската им цена и висока степен на загуба. Ние изучаваме различни начини за разпространението на химически и биологични оръжия на голяма площ”, се казва в доклада.

В отделен файл на лаптопа е открит указ на ислямския проповедник шейх Насър ал Фахд, който се намира в затвор в Саудитска Арабия, който разрешава на вярващите да използват химически или биологични оръжия срещу “неверниците”.

Експерти смятат, че възможността джихадистите от „Ислямска държава” да разработват биологични оръжия е много висока.

Бубонната чума е изключително болезнен вид чума, при която чумната бактерия преодолява защитата на кожата и стига до следващия “отбранителен рубеж” на организма – лимфните възли. Там тя се размножава и ги възпалява, те се подуват и срастват в характерни пакети – бубони.  Без лечение смъртността от бубонната чума е около 90%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.