Искров убеди депутатите, че е неуволняем, а КТБ е неспасяема

Управителят на БНБ Иван Искров успя да постигне с речта си пред депутатите два очаквани и два неочаквани ефекта. Това, което можеше да се предполага, че ще се случи, е използването на закона за БНБ като щит за гуверньора й. Иван Искров припомни на парламента, че БНБ е независима (на практика до +безкрайност) и те не могат да задължат Централната банка да оздравява КТБ, както и не могат да го уволнят или да го накарат да подаде оставка преди изтичане на мандата му.

Централна банка не може да лекува търговски банки и не може да дава ликвидност, ако банката е в неплатежоспособност и има отрицателен капитал. Това каза от парламентарната трибуна гуверньорът на БНБ Иван Искров, който представи дейността на Народната банка по отношение на случая “КТБ” – Не сме искали и промяна в закона. Четирите точки на бюджетната комисия не са наши”, допълни Искров.

Неочакваният ефект от речта на Иван Искров бе всеобщото убеждение, че Оманският фонд няма сериозни намерения да оздравява КТБ и в момента не е инвеститор, чийто искания могат да се приемат, защото са високорискови и на практика вкарват държавата в рискови действия за спасяването на КТБ с парите на данъкоплатците. Вторият неочакван ефект в тази посока е решението на ГЕРБ да оттеглят т. 3 от завчерашните решения на временната комисия по бюджет и финанси. Именно тази точка предвиждаше чрез промени в закона БНБ да бъде задължена да оздрави КТБ, вместо да й отнеме лиценза, както изискват сега действащите закони.

След случилото се в пленарната зала, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че ПГна ГЕРБ ще предложи отпадането на точка 3 от проекта за решения и редакционни корекции по точки 1, 2 и 4.

„Това, което г-н Искров прочете като оферта от потенциалните инвеститори от трибуната на НС, ясно показва, че намеренията на инвеститорите не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за това оздравяване, докато имат такива към държавата”, обясни Менда Стоянова.
„Ще призовем да се оттегли точка 3, да не се гласува тя в зала, но държим да бъде гласуван проекта за решение по точка първа, която гарантира, че българските банкови закони ще бъдат наистина в синхрон с европейското законодателство”, подчерта Менда Стоянова.

От ГЕРБ държат и на точка 2, която ще гарантира незабавното изплащане на гарантираните депозити на граждани, които чакат за това вече пети месец.

„От трибуната чухте как г-н Искров ни обвини цялото Народно събрание за това, че нарушаваме независимостта на Централната банка, позволявайки си да й препоръчваме каквото и да било в наш проект за решение”, възмути се в коментар пред репортерите Менда Стоянова. – „Още по-малко имаме право да поискаме оставката на гуверньора, защото това е натиск върху националната банка. Ние трябва да сме сигурни в нашата централна банка, да сме с доверие към нея, ако искаме стабилност”, обясни Менда Стоянова и подчерта, че те нямат право нито да му поискат оставката, нито да го оттеглят, а тя лично апелира за морал от страна на Иван Искров.

От последните седмици, включително в днешния ден това, което се опитва да направи ръководството на БНБ е да прехвърли отговорността на политиците, коментира случилото се в пленарната зала Лиляна Павлова от ГЕРБ, цитирана от „Фокус” . Според нея, това още веднъж доказва, че независимият орган БНБ трябва да спази закона такъв, какъвто е и да понесе своята отговорност – защо се бездейства четири месеца и защо квестурата не оздрави банката.

„Трябва да се даде ясен отговор защо тази банка не беше оздравена и защо днес управителя на БНБ заяви, че тя не може да бъде оздравена и защо обяви, че след като бъдат осчетоводени всички тези описвания, тя ще има отрицателен резултат”, посочи Павлова.

Павлова изтъкна, че според ГЕРБ има неизпълнение на функциите по банков надзор, които трябва да бъдат изпълнявани от БНБ и компетентните лица трябва да понесат своята отговорност.

“От политическа гледна точка като го слушах Искров разбрах, че няма никакъв шанс да се прави каквото и да е било за спасяването на КТБ”, каза в кулоарите Бойко Борисов.

„Имаше надежда, че вчера въпросният фонд ще даде оферта, с която би могло да се възстанови, оздрави и спаси банката. Сутринта се запознах това. Г-н Искров от трибуната на парламента я прочете, аз съм опитен човек и това не може да спаси банката. При това положение всички други хипотези нямат смисъл”, каза още Бойко Борисов. Според него при така очертаното фактическо положение цялото решение на бюджетната комисия от вторник няма смисъл. Попитан докога Иван Искров ще е управител на БНБ, Бойко Борисов бе категоричен, че това ще бъде докато Искров сам си подаде оставката.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.