Искров сменя БНБ с Черноморската банка за търговия и развитие

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров ще бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун. Това съобщиха днес Медиапул и електронното издание на “Дневник”, позовавайки се на източници от управляващата коалиция, потвърди го и депутатът Георги Кадиев.

Новината идва ден-два след 30-минутна среща на Искров с Борисов в Министерски съвет, от която гуверньорът на БНБ си тръгна видимо без настроение. Седмица по-рано премиерът коментира по време на правителственото заседание, цитирам: “„Законът за банките и сега е много добър. Това, което най ни липсва, е оставката на Искров. Не мога да си обясня, че продължава да не я депозира в парламента, след като аз не знам една политическа партия да е казала, че стои зад него. Избирането по процедура на нов управител рязко ще подобри репутацията на БНБ“.

Все още не е известно кога ще бъде дадена оставката и кога банкерът ще поеме новия си пост, в момента текат разговори, а самият Искров не е в България, информира “Дневник”. Медията припомня, че от учредяването на Черноморската банка през 1997 г. досега България е представлявана в нея от доскорошния вицепремиер в кабинета “Орешарски” Даниела Бобева.

А ето и част от коментара на депутата от БСП Георги Кадиев, написан на страницата му във “Фейсбук”:

“Нахално, нагло, арогантно решение на правителството да изпрати Искров в Черноморската банка. Изплюха се във физиономията на цялото общество. Искров уби доверието в ключова институция, и … го наградиха с държавен пост зад граница”.

Но пък иначе в България от край време наказват провинилите се по високите етажи на властта и партийното строителство с повишение зад граница. Така правеше и Тодор Живков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.