ГЕРБ и ДПС настояват за оздравяването на КТБ

С гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС новосъздадената временна парламентарна комисия по бюджет и финанси реши КТБ да бъде оздравена. За целта ще бъдат приети спешни промени в сегашния закон за банките и банковото дело. Решението бе взето след драматично 5-часово заседание на комисията, по време на което беше изслушан управителят на БНБ Иван Искров и неговият заместник и шеф на управление “Банков надзор” Цветан Гунев.

Ще се оттегля, в момента ,в който решим проблема с КТБ, увери депутатите управителят на БНБ Иван Искров. Гуверньорът на Централната банка попита членовете на комисията дали вече има добре структурирано парламентарно мнозинство и добави: “Нека не поставяме БНБ в условия на хаос и невъзможност да взима решения”.

От казаното на управителя на БНБ пролича, че той по никакъв начин не се чувства виновен за станалото с КТБ и чисто процедурно ще направи така, че да остане максимално дълго на поста си.

„Умея да нося отговорност, имам чувство за дълг и отговорност – поради тази причина казах, че след като е нарушено доверието – а най-ценния актив на една Централна банка е доверието – веднага след като намерим решение на казуса КТБ, след като имаме стабилно правителство и парламентарно мнозинство, тогава ще проведа консултация с Борисов, с най-голямата парламентарна група и с всички – до най-малката такава,ще се оттегля и ще дам възможност да бъде избран нов председател на БНБ”, обясни намеренията си управителят на БНБ Иван Искров.

Цветан Гунев обясни, че в КТБ са правени поне 10 големи одита, последният от които е приключил през 2013 година, когато всичко е било наред, а кредитните досиета са били по местата си-

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.