Искров иска МВФ да направи преглед на банковата система

Управителят на БНБ Иван Искров официално поиска Международният валутен фонд (МВФ) да изпрати у нас своя мисия по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP). Гуверньорът на Централната банка е изпратил писмо до Хосе Виналс, ръководител на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ, в което напомня, че последният преглед на България по тази програма е проведен през 2008 г. и настоява за провеждане на нов преглед по FSAP като част от редовните консултации по член IV, предвидени за тази година.
В писмото се посочва и поставянето на банковата група КТБ под особен надзор от БНБ, като се подчертава, че от страна на Централната банка са предприети всички необходими мерки за разрешаване на ситуацията и за ограничаване на системните рискове до посочената банкова група. В резултат на тези действия, посочва Иван Искров, банковата система остава здрава и нормалното й функциониране е възстановено.
Въпреки това една своевременна мисия на МВФ по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP) ще спомогне за възстановяването на доверието в банковата система и запазването на финансовата стабилност, завършва писмото на управителя на БНБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.