Искри между Калфин и Горанов заради коледните бонуси към пенсиите

Коледните добавки към пенсиите станаха повод за първото публично прехвърчане на искри между членове на правителството. Това се случи между финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, въпреки че и двамата са членове на кабинета от квотата на ГЕРБ.

“Коледни добавки за пенсионерите тази година няма да има. Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда”, коментира тази сутрин Владислав Горанов по Нова ТВ.

Няколко часа по-късно Ивайло Калфин заяви, че все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите. В предаването „12+3“ по БНР той обясни, че изявлението на финансовия министър, че няма да има коледни добавки, е направено, без да са се консултирали.

„Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор. Водим разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите. Вярно е, че в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние. Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават“, коментира вицепремиерът Калфин и добави, че следващата седмица ще стане окончателно ясно дали пенсионерите ще получат допълнителни пари за Коледа.

Ивайло Калфин каза, че има няколко законопроекта, които са подготвени в МТСП и подлежат на дискусия.

„Те са в различни области и са свързани с изчистване, изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания. Много е важно тази помощ да се фокусира върху тези, които имат най-голяма нужда от това, коментира министърът. Калфин каза още, че, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите и това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Той обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно – за тази зима ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка.

По повод хранителните пакети по програмата за подпомагане на най-бедните, Калфин обясни, че те няма как да пристигнат преди Коледа. „За мен важното е да не бъде пропускана година, защото състоянието, в което заварих тази програма, беше такова, че те се готвеха да я продължат от следващата зима – 2015/2016. Всичко възможно съм направил тази зима да не бъде пропусната и хората да получат помощите“.

Калфин е категоричен, че пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани, въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%. Калфин обясни, че за него е много важно също минималната работна заплата да продължи да расте, ще настоява за това, и коментира, че с поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява изключително много икономиката.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.