Искра Михайлова оглави комисия в Европарламента

Българският евродепутат от АЛДЕ и бивш екоминистър Искра Михайлова бе избрана за председател на комисията на Европейския парламент по регионално развитие. Михайлова е първият наш представител в Европейския парламент, който оглавява негова парламентарна комисия.

Друг български евродепутат с втори мандат в Брюксел и Страсбург – Илияна Йотова от групата на социалистите и демократите – бе избрана за зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

„Приемам избора ми и като оценка за това, което направи нашата страна на последните европейски избори – направихме така, че избрахме евродепутати, ориентирани европейски, които тачат европейските ценности и работят за тях“, коментира Михайлова. Тя изтъкна, че намира за важно не само как европарите биват усвоявани, а какви резултати са постигнати с тях, да има повече гласност за това какво носи регионалната политика и как подобрява жизнения стандарт.

На първо място сред приоритетите в бъдещата си дейност Илияна Йотова постави продължаващата реформа на Шенгенското споразумение и мястото на страни като България и Румъния.

Искаме по-голямо участие на Европейската комисия, за да не зависим от волята на една или друга държава, обясни Йотова. На второ място тя постави проблема с бежанците, който по думите ѝ става все по-сериозен за Европа, а като трети приоритет посочи борбата с организираната престъпност и корупцията, както и с прането на пари.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.