Искра Фидосова: Трябваше да поотпуснем малко колана

„На хората у нас им бе много трудно, особено на тези, които са много бедни, да издържат в тези тежки години на финансово-икономическа криза. Затова със сигурност трябваше да поотпуснем малко колона дори и за сметка на малко по-висок бюджетен дефицит, да търсим увеличение на доходите". Това заявява пред "Труд" председателката на правната комисия в 41-ото Народно събрание Искра Фидосова. Интервюто с нея ще излезе в утрешния брой на вестника.

По думите на Фидосова, „вярно е, че не увеличихме данъците, че не намалихме пенсиите и заплатите, но за разлика от други държави като Гърция, Италия, Испания, там минималната пенсия е над 700 евро, а в България – 65 евро”.

Въпреки тези числа Фидосова смята, че основната грешка на ГЕРБ е в това, че не са успели да обяснят много от това, което са направили по време на своето управление. Фидосова аргументира тезата си така: „Като кажем, че в социалната политика успяхме да овладеем безработицата до 11-12 %, или че увеличихме заетостта с 35 % по програми, финасирани и от Европа и от нашия бюджет, това са числа, суха статистика, която нищо не говори на хората, особено, ако в семейството има безработни. Затова трябваше да направим съответните стъпки за увеличаване доходите на населението”.

Според данни на Националния статистически институт безработицата в България в края на юни 2009 година е била 6.3%, което се равнява на общо 222.6 хиляди души.

В края на 2012 година, според официалната статистика, безработните са 12,3 % или 410 000 човека. Процентите са почти толкова, колкото казва Искра Фидосова, но видимо безработицата не е овладяна, както твърди бившата депутатка, а се е удвоила по време на управлението на ГЕРБ. И освен това, хората, които през миналата година не са търсили работа, защото не са вярвали, че ще си намерят, са били 225 000 души. Надали има партийна пропаганда, която може да успокои тези български граждани.

 

На снимката: От парламентарната трибуна Фидосова нито веднъж не предложи "да се поотпусне малко колана"

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.