Искра Фидосова кани посланиците от ЕС на среща за Изборния кодекс

Председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Искра Фидосова е поканила на среща посланиците на държавите от Европейския съюз, за да им разясни ситуацията около приемането на допълнение и изменения в Изборния кодекс. От пресцентъра на ГЕРБ съобщавам, че в писмо до посланиците Искра Фидосовова им предлага на среща с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и народни представители от Комисията по правни въпроси да се запознаят с приетите в правната комисия текстове в изпълнение на дадените препоръки, както и да изкажат своята позиция по поставените теми, довели до по-сериозни спорове с представители на част от опозицията. Фидосова предлага срещата да се състои на 23 януари 2013 г. от 15:00 часа в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I” № 1.

В писмото до посланиците се казва още, че една година преди парламентарните избори, след дебати и разисквания в пленарна зала е прието решение от Народното събрание с ангажимент Комисията по правни въпроси да изготви промени в Изборния кодекс, които да отговорят на препоръките, съдържащи се в доклада на ОССЕ/СДИЧП за наблюдение на президентските и местни избори, проведени в Република България на 23 и 30 октомври 2011 г. Такива промени бяха обсъдени и внесени от Парламентарната група на ПП ГЕРБ.

От ПП ГЕРБ сме поели ангажимент, че промени в Изборния кодекс в последните дни преди изборите няма да правим и държим да спазим обещанието си, пише още Искра Фидосова.

Буквално ден по-рано бе оповестено, че Коалиция за България и ДПС канят на 16 януари посланика на САЩ Марси Рийс, Ставрос Амвросиу, посланик на Република Кипър и Джон Роуън, посланик на Ирландия. Кипър председателства в момента ЕС, а Ирландия е следващата страна, която поема ротационното председателство на съюза.

В поканата до тримата дипломати се посочва, че управляващата партия ГЕРБ упорито отказва да съобрази промените в Изборния кодекс с препоръките, съдържащи се в Заключителния доклад на Ограничената мисия на ОССЕ/СДИЧП за наблюдение на редовните избори за президент и за местна власт, проведени на 23 и 30 октомври 2011 г.

От  левицата и ДПС информират тримата посланици, че премиерът и председател на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов отказа предложението на опозицията за консултации по основните промени в Избирателния кодекс, които да гарантират честността на изборния процес и недопускане на фалшифицирането и подмяната на вота на българските граждани.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.