Искра Фидосова: И какво всъщност е опозиция?

ГЕРБ сме съгласни да се допише в Изборния кодекс изречението, че в ръководството на избирателните комисии ще има поне по един представител на опозицията. Това каза пред журналисти председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова след среща на парламентарната група на мнозинството с посланиците на САЩ и на страните от Европейския съюз. Според Фидосова обаче трябва да се приеме и текст, който да даде легална дефиниция за това какво е опозиция.

„Държа да подчертая, че това изречение не фигурира в доклада на правна комисия по промените на Изборния кодекс. Това предложение беше направено в пленарна зала от Четин Казак”, каза Фидосова, цитирана от „Фокус”. Депутатката изтъкна, че според правилника, такива предложения за нови алинеи няма как да бъдат приети на второ четене. „Обявих и на посланиците, че следващата седмица в правна комисия ще сложа точка за допълнителен доклад по отношение на Изборния кодекс за това изречение”, допълни Фидосова. Според нея дефиницията за опозиция трябва да гласи, че това са онези партии, които при формирането на кабинета са гласували против. Това безспорно са БСП и ДПС, каза Фидосова.

„На практика по сега действащите разпоредби опозицията има не по един представител в ръководствата на районните избирателни комисии (РИК). От 93 ръководни места ГЕРБ има само 31 сега за референдума, обясни Фидосова. Показахме какви са били ръководните състави на РИК през 2009 г. – само и единствено от представителите на тройната коалиция”, заяви Фидосова.

Близо два часа продължи срещата на Парламентарната група на ГЕРБ с дипломатите. Посланиците са били запознати подробно с доклада на Комисията по правни въпроси за промените в Изборния кодекс, кое предложение на кого е, обясни Искра Фидосова. Припомняме, че на 21 декември м. г. Фидосова покани посланиците от ЕС на среща за Изборния кодекс. Преди това от ГЕРБ поискаха ДПС и БСП да им се извинят от парламентарната трибуна за обидите, че щели да фалшифицират и манипулират предстоящите парламентарни избори. Фидосова заяви, че е направила справка, според която на 12 декември в пленарна зала от опозицията са използвали 99 пъти думата „фалшификации” и 60 пъти думата „манипулации”. „Да дойдат и да ми се извинят, защото към тях не сме използвали такива обиди”, сопна се Искра Фидосова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.